Stel je bent lesbisch en je woont in Oeganda…

De hoofdredacteur van de Oegandese tabloid Rolling Stone Giles Muhame haat homo’s, hij veracht ze. ‘Wat zij doen is erger dan terrorisme’, zo laat hij CNN weten. Muhame maakt 9 oktober 2010 tot een absoluut zwarte dag voor homoseksuelen in Kampala, Oeganda. Hij opent een heksenjacht, verklaart 100 homo’s en lesbiennes vogelvrij door hun namen, foto’s en zelfs adressen te publiceren. Activist David Kato belandt met zijn gezicht op de voorpagina, boven zijn hoofd in dreigend rood-wit de tekst NATIONAL SCANDAL en daarnaast het angstaanjagende Hang them. Een maand later volgt een tweede publicatie. Voor David Kato reden een rechtszaak aan te spannen. Hij wordt met de dood bedreigd, geschoffeerd en achtervolgd, maar wint zijn zaak. Rolling Stone moet ophouden met het openbaar maken van adressen en namen van homo’s, geld betalen aan de slachtoffers en mag niet meer verder als krant.

Foto: AP

Foto: AP

We zijn nu ruim een jaar verder en David Kato leeft niet meer. Hij is op 26 januari in zijn huis nabij Kampala doodgeslagen. Volgens de politie gaat het om een roofmoord, maar de vrienden van Kato geloven daar niets van. Zij weten zeker dat er een rechtstreeks verband is tussen de publicaties van Rolling Stone en de tragische dood van hun vriend. Kato heeft volgens hen na het uitkomen van de krant vele doodsbedreigingen ontvangen. Hoofdredacteur Giles Muhame reageert nog altijd keihard. Tegenover NRC Next verklaart hij over de dood van Kato laconiek: “Ik ben verrast dat David Kato zo veel nieuws oplevert. Hij was een leidende sodomiet. Ik vind het vermakelijk om te zien dat mensen hem een ‘held van de mensenrechten’ noemen. Hij heeft zijn dood over zichzelf afgeroepen met zijn roekeloze gedrag. Wat we nu beleven is de val van de koning der sodomieten.”

Geen spoor van berouw of begrip, Muhame zit in een tunnel van homo-haat. Het gedrag van homo’s is verwerpelijk en alles mag in de strijd tegen deze verdorvenen der aarde. Het tekent de omstandigheden waarin homo’s en lesbiennes in Oeganda moeten leven. En Muhame staat beslist niet alleen. Volgens Yoweri Museveni, president van het overwegend christelijke land, is homoseksualiteit een westers kwaad. De dagelijkse realiteit van homo’s en lesbo’s in Oeganda is er een van angst, onvrijheid en aanpassing. Ze zijn er door getekend en soms zelfs gehavend. David Kato vertelde vorig jaar nog tegen BBC’s Newsnight over de constante dreiging in zijn land. Homoseksuele handelingen zijn er strafbaar, je kan 14 jaar cel krijgen. Het is er meer dan een taboe, zoals in vele andere Afrikaanse landen. Kato laat tijdens het interview de vele littekens op zijn gezicht zien. “Hier ben ik geslagen met een fles… en hier, mijn oogkas is beschadigd …” Hij wijst ook naar zijn arm die gebroken is geweest en nog altijd vervormd na een van de vele aanvallen op zijn lijf. Als de interviewer vraagt of hij nooit bang is antwoordt Kato zonder twijfel: “Ik geloof in mensenrechten, we doen niemand kwaad en ik weet waarvoor we vechten”.

Brenda Namigadde
De Oegandese lesbo Brenda Namigadde vecht morgen nog een keer voor een verblijf in Engeland. Ze vreest voor haar leven en vluchtte in 2002 weg uit Oeganda. Maar de rechter in Groot-Brittannië is niet overtuigd van haar geaardheid en dus wees hij haar asielaanvraag af. En zo zat ze eind vorige maand opeens op Heathrow in een vliegtuig dat haar terug zou brengen naar haar thuisland. Op het allerlaatste moment kreeg ze te horen dat ze toch nog mocht blijven om in ieder geval in Londen het hoger beroep tegen haar uitzetting af te wachten.

Misschien helpen de woorden van het Oegandese parlementslid David Bahati haar morgen. Hij diende een wetsvoorstel in om bij homoseksuele handelingen onder bepaalde omstandigheden de doodstraf in te voeren. Hij liet weten dat Namigadde heus veilig naar Oeganda kon terugkomen… ze moest dan alleen wel tot inkeer komen. Doet ze dat niet dan zal ze volgens Bahati bestraft worden. Maar misschien is dat nog niet eens wat Namigadde het meest vreest. Tegen de BBC zei ze dat ze trilde van angst bij het vooruitzicht naar Oeganda terug te moeten: ‘Ik kan niet leven in Oeganda, ik ben mijn leven daar niet zeker. Ik zal vermoord worden’. Morgen om 9 uur Nederlandse tijd begint haar zitting in de Royal Courts of Justice in Londen.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *