Het Binnenhof als snelkookpan

Balkenende V komt eraan, een naoorlogs unicum. En volgens Jan Vis, emeritus hoogleraar Staatsrecht, een slechte zaak. Vis vertelde gisterochtend in het Radio 1 Journaal dat Nederland een instabiel land aan het worden is. Het aanstaande vijfde kabinet Balkenende is illustratief voor de wisselvalligheid van de politiek in ons land.

De voorheen grote partijen in het centrum zijn kleiner geworden en hebben voortdurend last van extreme verkiezingsuitslagen. De onzekerheid wordt steeds groter en de stabiliteit van de kabinetten neemt af. Vis sprak zelfs van een keerpunt in de Nederlandse politieke geschiedenis: ‘Je hebt nu voor een regering drie of vier partijen nodig. Zo’n coalitie is per definitie broos.’

Volgens Vis ligt de politiek daarnaast ook nog eens onder een nationaal vergrootglas: ‘De openbaarheid is groot, er is veel publiciteit, ministers en politici twitteren voortdurend, iedereen weet alles en er is nauwelijks nog vertrouwelijkheid. Bovendien zijn er voortdurend peilingen. Politici worden opgejaagd en het publiek ook.’ Tijd voor een adempauze?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *