De Leugen Regeert

Het was een bijzondere avond in Studio Plantage. Bij beide onderwerpen kreeg ik een aanvaring met één van de gasten.

lara_leugen

Het was gelijk raak bij het eerste onderwerp, over journalistieke methodes bij rampen, zoals die van afgelopen woensdag. Een verslaggever van Dichtbij Nederland filmde in de ‘opvangsporthal’ familieleden van passagiers. De vraag was hoe ver je mag gaan om beelden te krijgen. Mijn stelling is dat je kort na zo’n ramp rekening moet houden met emoties van familie/nabestaanden.

Volgens Ton F. van Dijk is de verslaggever meegegaan met familieleden van één van de passagiers, die vonden het prima… maar hoe zit het met de rest van de mensen in de hal? Van Dijk zegt dat de verslaggever aan alle aanwezigen gevraagd heeft of hij mocht filmen… Nou ja, aan iedereen die op beeld verscheen, verbetert hij later. Als Felix Meurders nog een keer vraagt of hij echt aan iedereen toestemming heeft gevraagd, verandert het relaas opnieuw. Van Dijk meldt dat de verslaggever daar heeft rondgelopen en dat het voor iedereen volstrekt duidelijk was hij aan het doen was.

Ik had en heb nog steeds sterke twijfels bij zijn verhaal. Vooral ook omdat hij in eerste instantie zegt dat de camera niet naar binnen gesmokkeld is. Je ziet in het begin dat de camera vanuit een lage positie, relatief onscherpe beelden maakt. Later zie je in de sporthal shots vanaf de schouder die veel scherper zijn. Als ik na de uitzending met Van Dijk wat napraat zegt hij dat de camera in eerste instantie naar binnen gesmokkeld is en dat daarna toestemming gevraagd is.

Het gaat ver om iemand uit te maken voor leugenaar. Maar als je je verhaal zo vaak aanpast, word je ongeloofwaardig. Of is Van Dijk verkeerd ingelicht door zijn verslaggever?

4 comments

  • Ferry Feitenlover

    U noemde TFvD een leugenaar omdat u niet geloofde dat er met een verborgen camera was gefilmd, wat hij overigens in alle toonaarden ontkende. Dus niet omdat hij zijn verhaal zo vaak aanpaste. Sorry.

  • Ik geloofde hem al direct niet, vanwege de manier waarop gefilmd was in het begin inderdaad. Daar reageerde ik op. En vervolgens heeft hij zijn verhaal een aantal maal veranderd…en heb ik weer gezegd dat ik hem niet geloofde.

  • Beste Lara,

    Leuk de wereldwijde primeur. Be the first to know en voor wie nieuws business is.

    Echter is dit, volgens mij, een roep om weer terug te schakelen naar Business Nieuws Radio 1.0, nieuws non stop. Komt de winst ook weer terug.

  • ben het met je eens, in z’n plek moet je niet filmen, we gaan steeds verder (zie dat er overal op amsterdamse kruispunten nu camera’s worden geinstalleerd, waarom???)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *