De Leugen Regeert deel 2

Tja, twee aanvaringen zei ik al. De tweede was inhoudelijk de interessantste. Aan tafel bij Meurders zaten Simon Rozendaal van Elsevier , Joop Bouma van Trouw en Luc Debruyne, directeur van de farmaceut GlaxoSmithKline.

De heren discussieerden over de onafhankelijkheid van journalisten die schrijven over de farmaceutische industrie. Simon Roozendaal schrijft graag ‘redelijk’ positief, zo liet hij weten. Hij kreeg van de industrie dan ook een 8,6 voor zijn journalistieke werk. Trouw (lees Bouma) kreeg een 3,1.

Het is bekend dat de lobbykracht van de farmaceutische industrie groot is. Juist vanwege die onwaarschijnlijk grote invloed moet je als journalist iedere schijn van belangenverstrengeling vermijden.
logo-gsk
Dat is Roozendaal helaas niet gelukt. Hij heeft jaren geleden nog een prijs in ontvangst genomen, de Glaxo-award. Inderdaad gesponsord door GlaxoSmithKline. Ik wees hem daarop en vertelde ook dat er journalisten zijn die deze prijs hebben geweigerd. Hij was daarvan op de hoogte, maar vond dat destijds niet nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *