‘Ik zag een stuk van zijn hersenen liggen…’

Brenda Namigadde ontvluchtte Oeganda vanwege haar seksuele geaardheid. Julian Onziema bleef, ondanks de constante dreiging van geweld in haar thuisland, waar homoseksualiteit illegaal is en homo’s en lesbo’s nagekeken, bedreigd en aangevallen worden.

In een interview met de BBC World Service vertelt ze over de brute moord op haar vriend David Kato, over een diepgevoelde angst de volgende te zijn, de deuren die ze thuis constant op slot draait en over dat nare moment tijdens de begrafenis van Kato.

uganda_gays_0219Julian Onziema’s wereld stortte in toen ze hoorde van de gewelddadige dood van haar homosekusele vriend. Ze had zelfs in eerste instantie het gevoel dat ze het ontzielde lichaam van Kato moest zien, voordat ze echt kon geloven dat hij dood was.

De lesbische homorechten-activiste kreeg een telefoontje vanuit Zuid-Afrika, of ze gehoord had dat er iets gebeurd was met David? Onziema wist van niets, ze had hem bovendien pas nog gesproken. Maar toen de Oegandese opnieuw zijn nummer probeerde, kreeg ze geen gehoor meer. Langzaam drong de harde realiteit tot haar door, er was wel degelijk iets vreselijks gebeurd.

Ze heeft zijn lichaam uiteindelijk nooit gezien, maar was wel even in Kato’s huis. En wat ze daar aantrof zal ze nooit vergeten: ‘Ik zag een stuk van zijn hersenen liggen…en bloed… zoveel bloed. Ik kan er nog steeds niet van slapen.’ Onziema is sinds de moord op haar vriend bang, ze vreest dat haar hetzelfde zal overkomen. Ze reist daarom alleen nog met de auto en houdt alles hermetisch afgesloten. Ook thuis gaan ramen en deuren op slot. ‘Ik heb me sinds de dood van David geen moment meer veilig gevoeld en kijk steeds over mijn schouder.’ De verstoorde begrafenis van de activist speelt daarbij zeker een rol. Op die verdrietige dag in Kato’s geboortedorp, greep de plaatselijke priester de microfoon en stak een homofobe tirade af. Toen er mensen begonnen te applaudisseren en juichen merkte Onziema pas hoe boos ze werd, maar ze voelde zich ook vernederd… het was immers de begrafenis van haar vermoorde vriend. En wat de politie in Kampala ook zegt, Onziema en haar mede-activisten weten het zeker, David Kato is vermoord omdat hij een homo was en daarvoor uitkwam. En omdat de lokale krant Rolling Stone homo’s in Kampala vogelvrij verklaarde door hun foto’s, namen en adressen te publiceren met daarbij de tekst Hang Them.

Onziema vertelt dat ze na het uitkomen van die bewuste editie vaker bedreigd is en zelfs is aangevallen. ‘Ik reed toen nog motor en werd er vanaf getrokken door iemand die me herkende uit de krant. Gelukkig werd ik geholpen, ik kon op tijd vluchten.’ Onziema zal net als David Kato niet zwijgen over homoseksualiteit en rechten voor homo’s, zegt ze. Ook al is ze bang: ‘Zo lang als ik een stem heb… nee, dat kunnen ze niet van me afnemen.’

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *