BNR, Twitter en de Schipholcrash

De dag van de crash was onwezenlijk en droevig. En tegelijkertijd maakte zich, vlak na het ongeluk, een vreemdsoortige chaos en opwinding meester van de BNR redactie.

Zo’n 2 minuten nadat het Turkse toestel neerstort belt één van onze luisteraars. Hij vertelt dat hij zojuist een vliegtuig van Turkish Airways heeft zien crashen in een akker langs de A9. Na drie telefoontjes, kort na elkaar, besluiten we het te melden. Ik op Twitter en mijn collega presentator doet het een minuut later on air.

Daarna is het georganiseerde wanorde; ik zie alleen maar rennende redacteuren en hoor rinkelende telefoons en geschreeuw. Ik schuif aan bij mijn collega Paul van Liempt, en vertel in zijn programma het laatste nieuws. Eén van onze verslaggevers rijdt intussen naar de plek des onheils. We overleggen of we ook andere verslaggevers die kant op moeten sturen. Het wordt ons namelijk steeds duidelijker dat er zich een ware ramp heeft afgespeeld.

Na alle drukte is er opeens doodse stilte. De hele redactie staat voor één van de televisies… de persconferentie op Schiphol begint. We zenden hem, in mijn programma, live uit. En dan horen we het vreselijke nieuws, 9 mensen zijn omgekomen.

Na alle ophef zijn we opeens zelf in het nieuws. We hebben ons werk goed gedaan en dat blijft niet onopgemerkt.

In het stuk maakt radiofreak melding van Twitter. Een interessant en snel oprukkend fenomeen. Ik maak er, voor en tijdens mijn eigen uitzendingen, veel gebruik van en ook dat is gezien. NRC schrijft er een artikel over, Geen Stijl zet wat zaken recht. En De Journalist en De Pers bellen me een dag later voor een interview (artikel De Pers volgt morgen). Een vreemde gewaarwording trouwens; hoezeer onze snelheid en mijn tweets voor anderen nieuwswaardig zijn.

En dan hebben we ook nog dat aangrijpende interview met één van de meiden van Halal. Jihad Alariachi zit in het Turkse vliegtuig en overleeft het ongeluk. Terwijl een dokter haar in het AMC onderzoekt, vertelt ze in mijn uitzending haar ongelofelijke relaas. Haar verhaal maakt overal indruk. Van Belgie tot Philadelphia … en ja, ook El-Jole luistert mee.

Vandaag belt na De Powerlunch de Vara. Of ik zaterdag in Spijkers met Koppen wil komen vertellen over twitter. Ik zeg nee, het is tenslotte helemaal in Groningen.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *