Acties voor Haïti via twitter en radio

Foto: Twitpic @RodrigoBno

Foto: Twitpic @RodrigoBno

We zijn in het Radio 1 Journaal op zoek gegaan naar kleinschalige inzamelingsacties voor Haïti. Een simpele oproep op Twitter leverde een mooi beeld op van de bezieling die in mensen opbloeit bij een grote ramp zoals deze.

Remy Wilshaus meldde zich als een van de eerste bij ons. Hij bedacht samen met twee vrienden High-Tea voor Haïti. Je kunt voor 7,50 euro eten en drinken in Haarlem en Utrecht. Wilshaus vertelde dat hij nog druk bezig is met het zoeken van sponsors en een geschikte locatie.

Gerichte hulp komt van de vrijwilligers achter het Openstreetmap-project. Zij maken kaarten van het rampgebied, aan de hand van satellietbeelden van Google en informatie van de VN. Op de kaarten is te zien waar gebouwen zijn ingestort en wegen geblokkeerd. Het mooie is dat iedereen de kaarten gratis kan gebruiken. We spraken een van de makers vanochtend en hij vertelde dat zelfs de VN hun werk inmiddels gebruikt.

Er meldden zich ook wat oude bekenden met acties. Jessica de Kok heeft bijvoorbeeld de Twitterveiling weer nieuw leven ingeblazen. Zij was er eerder succesvol mee voor Afghanistan. En zelfs hele gemeenten komen in beweging. De inwoners van Nijkerk zamelden in 2005 al geld in na de Tsunami en doen dat nu opnieuw voor Haïti.

We kregen nog veel meer meldingen binnen. Het Sandton Hotel Toor in Alphen aan den Rijn organiseert donderdag een benefiet diner, met een veiling. Ze laten ons weten dat onder meer een piano van Pia Beck onder de hamer komt. Iris Wildeboer schrijft over haar micro-actie. Ze gaat samen met haar kinderen koekjes bakken en verkopen in de buurt en op school. ‘Ze willen zo zelf ook iets bijdragen.’ Hoeveel Nederlanders zouden er op deze schaal actief zijn?

Hier nog wat andere acties:

Limburgers voor Haïti.
Gemeente Schoonhoven
Spelletjes en sponsoren
Christelijke artiesten in actie voor Haïti.

Bekijk ook even de algemene website van de NOS voor meer Nederlandse bevlogenheid.

One comment

  • Ik werk niet met Twitter, maar ik wil graag laten weten dat de leerkrachten van mijn school een actie vioor Haiti plegen. Zij vieren morgen hun verjaardagen en in plaats van cadeautjes hebben zij om een bijdrage voor Haiti gevraagd. De school vult dit bedrag aan! Dit initiatief heeft met name er weer voor gezorgd dat leelringen nu zelf ook allerlei acties ondernemen! Mooi toch

    Annelies Koornneef
    OBS de Wonderwind
    Capelle aan den IJssel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *